Een middelgebergte is een mooie aanvulling op de bestaande locaties, de Taunus (laaggebergte) en de Dolomieten (hooggebergte). Nu heb je middelgebergtes in twee soorten. Namelijk middelgebergtes die hun beste tijd hebben gehad en vroeger als hooggebergte zijn geweest en bezig zijn om zachtjes af te brokkelen tot uiteindelijk een hoop gruis (dat duurt natuurlijk wel enkele honderduizenden jaren of nog langer) en er zijn middelgebergtes die nog in de groei zijn en nog moeten uitgroeien tot een hooggebergte (Schwarzwald). Hieronder een indruk van wat je kunt verwachten in het Schwarzwald.
 
 
Een voorbeeld van een middelgebergte dat bezig is om steeds lager te worden is de Harz. En een voorbeeld van een jong middelgebergte, dat zijn beste tijd nog voor zich heeft is het Schwarzwald. En de hoogste berg van het Schwarzwald is inmiddels 1493 meter hoog. In vergelijking met de Dolomieten heeft dit gebergte nog een kilometertje of twee in hoogte te gaan. We hebben het Schwarzwald uitgebreid verkend. We hebben 4 hotels uitgeprobeerd en in totaal 3200 km gereden, waarvan 1500 km in het Schwarzwald zelf. Er zijn 3 mooie routes uitgezet, want de toer/training in het Schwarzwald is een 5-daagse training. In één dag heen, 3 dagen rondtoeren in deze mooie omgeving en vervolgens in één dag terug. Maar uiteraard is het ook mogelijk om je verblijf te verlengen of de heen en/of terugreis over meerdere dagen te verdelen.
 
Hotel_3_Konige_400Het hotel waar we verblijven ligt in het dorpje Oberwolfach en heet Hotel 3 Könige Het is een goed uitgerust hotel met mooie kamers, overdekte parkeergelegenheid voor de motors en het meest belangrijk: Het ligt in het centrum van het Schwarzwald.

HEENREIS
De heenreis wordt in één dag gereden. Vanaf de grens bij Zevenaar is het naar het hotel is het 550 km, waarvan de laatste 130 binnendoor om alvast te genieten van het Schwarzwald. Uitgaande van een vertrek rond 08.30 uur vanaf het verzamelpunt bij Zevenaar, één tussenstop en een rijsnelheid van tussen de 120 en 130 km per uur (en misschien nog een kleine file) moet de afstand Zevenaar – Karlsruhe (de noordpunt van het Schwarzwald)van 420 km te rijden zijn in 5 uur, wat betekent dat we rond 13.00 uur de Autobahn verlaten, stoppen bij een restaurant voor de lunch en vervolgens rond 14.00 uur aan het laatste binnendoorstuk beginnen. Dat moet in maximaal 3 uur te doen zijn, zodat we dan rond 17.00 uur een beetje moe maar voldaan aankomen bij het hotel.

 
ROUTES
In de zuid-west route zitten de hoogste bergen van het Schwarzwald, namelijk de Schauinslandberg, Feldberg en de Kandelberg .En we weten meteen op welke dag deze route wordt gereden, namelijk op vrijdag. De Schauinslandberg is namelijk in het weekend gesloten voor motoren. Pure discriminatie, maar verder niets aan te doen.
 
De noordroute voert naar een ander hoog gedeelte. Baden Baden komen we daar tegen en de weg die je moet hebben gereden als je in het Schwarzwald bent geweest, namelijk de Schwarzwaldhochstrasse. Deze zeer oude handelsweg (B500) loopt van Baden Baden naar Freiburg. Niet ononderbroken, want in de loop van de eeuwen zijn er diverse andere wegen aangelegd en die onderbreken deze weg.Maar het is een blijft een schitterende weg. Hoogtes van 1100 m komen we tegen, afgewisseld met stukken door dichte bossen.
 
De  zuid-oost route was nieuw in 2015. Deze route gaat naar het gebied waar de Rijn ontstaat. Tijdens deze route rijden we ook een stukje in Zwitserland. En ondanks dat het een Schengen land is, nog ouderwetse paspoortcontrole bij de grens (althans bij de grote grensovergangen).
 
Alle routes zijn meerdere keren gereden en beschikbaar als GPS file.
 
 
Bekijk ons op Facebook